Tennis

Tennis

Tennis är en sport som har varit populär sedan starten år 1873. Tennis startade i England, Storbritannien. Anledningen till varför tennisen startades var för att man ville ha en utomhusaktivitet som kunde spelas av båda könen. Det fanns få sporter under senare delen av 1800-talet där både männen och kvinnorna deltog. Det var oftast männen som utövade sport, idrott ansågs inte vara lämpligt för kvinnor. Tennis var däremot en sport för alla.

Därför fick folket snabbt upp intresset för sporten och den fick en otrolig spridning. Redan 1877 spelades det första mästerskapet i Wimbledon. Inom tennis utvecklades grand slam som är flera olika turneringar i en tävling. Spelets regler har även förändrats under årets gång, tiebreak infördes år 1970, för att lättare kunna beräkna spelets längd.

Inom tennisen kan man spela både dubbel och singel spel där man spelar en mot en i singel och två mot två i dubbel. År 1980 ersattes de tidigare träraketen med nya lättare rackett i grafit, detta ökade spelaren chanser till hårdare och bättre servar. Den första kvinnan som vann i en tennisfinal och gjorde detta år 1884, hette Maud Watson.

Genom åren har tennisen fått fram riktigt stora svenska tennis stjärnor som exempelvis Björn Borg, Mats Wilander, Joacim Pim Pim Johansson, Thomas Johansson och Jonas Björkman. På damsidan finns det Johanna Larsson och Rebecca Pettersson. I utlandet är tennisen mer populär med fler kända personer som spelar än i Sverige. Kända tennisspelare i utlandet är bland annat Serena och Venus Williams, Maria Sharapova, Caroline Wosniacki, Roger Federer, Rafel Nadal, John McEnroe och Novak Djokovic. Serena Williams är den spelare som har vunnit flest grand slam titlar på damsidan, hon har hela 23 titlar.

Tennis är en sport som egentligen kan hålla på hur långe som helst. Den längsta tennismatchen som någonsin spelats varade i totalt 11 timmar och 5 minuter, den spelades under två dagar eftersom matchen bröts på natten eftersom det blev för mörkt, detta var 2010. Den längsta matchen som varat innan det, skedde år 1982, då den varade i hela 6 timmar och 22 minuter. Det längsta setet i ett game skedde också 2010 med samma spelare som stod för den längsta matchen. Detta set varade i hela 8 timmar och 11 minuter. Tennis spelas ofta på grus men kan även spelas på gräs. Den kan spelas inomhus i en arena och även på en utomhusarena med tak.

Om du vill lära dig spela tennis, men känner att du inte har råd med all utrustning och utbildning som krävs, kan du ta ett lån och då får du undersöka vilken bank som har det bästa blancolånet, som gör att du kommer kunna ta ett lån för att köpa all utrustning och betala för kurserna för att lära dig spela.

Comments are closed.
lighthouse