Australiska öppna mästerskapen

Australiska öppna mästerskapen

 

I slutet av januari hålls den fjärde i raden av Grand Slam turneringarna i tennis, nämligen Australiska öppna. Turneringen spelas i Melbourne på hard court. Föregångaren till turneringen hette Internationella australasiatiska tennismästerskapet, det startade 1905 med sedan 1922 är det bara Australien som står som värd.

Det var också år 1922 som kvinnor deltog i turneringen för första gången och Margaret Molesworth vann första uppsättningen mot Esna Boyd i finalen. Denne Molesworth tog även hem titeln året därpå. På denna tiden spelades turneringen på gräs.

Rekordet i antal vinster i turneringen är sex stycken och den bedriften står australiensaren Roy Emerson för, detta gjorde han mellan åren 1961 och 1967, detta är på herrsidan. På damsidan är det annorlunda siffror för australiensiskan Margaret Smith Court vann damsingeln mellan 1960 och 1973 hela 11 gånger och med segrar i dubbel och mixed dubbel tog hon totalt hela 21 titlar.

År 1988 byggdes Melbourne Park, en ny anläggning för tennis, och den som först tog hem en titel på den nya arenan var svensken Mats Wilander som i finalen besegrade hemmahoppet Pat Cash, damsingeln vanns av tyskan Steffi Graf. Denna turnering är den första Grand Slam turneringen på året.

Comments are closed.
lighthouse