Stockholm Open turneringen

Stockholm Open turneringen

 

Den största svenska turneringen i tennis är Stockholm Open och tillhör det som kallas ATP touren. Turneringen spelas på hard court i den Kungliga Tennishallen och har så gjorts sedan år 1969 dock med undantag för åren mellan 1989 och 1994 då man spelade i Globen. Från början spelades turneringen i november månad men sedan 2001 går den av stapeln i oktober. De som arrangerar Stockholm Open är Kungliga Lawntennisklubben och Stockholms Allmänna Lawntennisklubb och givetvis också Svenska Tennisförbundet.

Då tävlingen inleddes år 1969 var det många av tennisens dåvarande stjärnor som kom, till exempel världsettan Rod Laver och Ille Nastase. Nikola Pilic från Jugoslavien vann och fick en prissumma på 32 000 kronor.

Turneringen fortsatte att locka till sig de stora stjärnorna, 1970 och 1972 vann dåvarande världsettan Stan Smith turneringen men 1971 fick han se sig besegrad av svensken Leif Johansson. 1973 nådde Björn Borg finalen i turneringen där han dock förlorade mot Tom Gorman. Borg var sedan under resten av 70-talet den svensk som nådde längst. Först 1975 spelades en klass för damer och även den lockade till sig stora stjärnor och tävlingen har alltid varit populär.

Comments are closed.
lighthouse