Tennisracket och dess historia

Tennisracket och dess historia

Det viktigaste man har i tennis är självklart racketen. Från början när tennis var en helt ny sport på omkring 1300-talet, så fanns inga racketar. Istället spelade man med händerna och en tid senare, med handskar. Dock kan man förstå att spela tennis med bara händer inte är den bästa idén. Har man aldrig fått handblåsor tidigare, så kommer man definitivt få det då.

Det första tennisracketen

Hursomhelst, efter ca 200 år förstod tennisspelare att man skulle behöva något mer slagkraftigt att använda sig av. Därmed gjorde tennisracketen sitt intåg. På 1500-talet var det gjort av trä men under 1800-talets mitt så uppdaterades både form och material till det moderna tennisspelandet. Det var dock inte förrän på 1900-talets senare del som racketen började tillverkas i kompositmaterial för att klara smashar och smällar. Tennisen blev nämligen mer “aggressiv” och hårdhänt. Hårda slag och ett snabbare spel är kännetecken för vår nutida tennis.

Material

Det är ganska intressant att se vad man använde förr i tiden för att tillverka sportredskap och annat. Oavsett vad man talar om, så brukar historisk tillverkning, oavsett om det gäller racketar eller vanliga barnvagnar, m.m. alltid förvåna när man ser vilka material de skapades av.

Träracketar har varit dominerande ända fram till 80-talet. Dock mixade man olika träslag och racketen var ofta ganska tung. Faktum var att det var riktigt fina träslag som användes i tillverkningen – mahogny, ask, ek och valnöt m.fl. Detta gjorde som sagt att de var tyngre och att slagytan inte var av samma storlek som idag. Numera har man tennisracketar i kompositmaterial med en betydligt större slagyta som lämpar sig för hårda och skarpa slag.

Kompositmaterialet som syns i moderna tennisracketar är av härdplast och kolfiber. Det förekommer också små delar av glasfiber och kevlar, titan och bor. Detta har haft stora fördelar på racketars vikt, eftersom de nu väger nästan hälften så mycket som tidigare – oftast inte mer än 250 gram.

Strängar av tarmar

Ja, du läste rätt! Från början och ända fram till mitten på 1900-talet spelade man tennis med racketar som hade strängar av får- eller kotarmar. Det torkas, tvinnas och poleras sedan för att utgöra slagyta på ett tennisracket. Kanske detta får dig att vilja undvika att någonsin ta i ett tennisracket igen, men faktum är att detta material är otroligt slitstarkt. Idag är det dock inte längre tarmar som utgör strängarna, utan syntetmaterial som nylon och liknande.

Comments are closed.
lighthouse