John McEnroe – Björn Borgs mest kände rival

John McEnroe – Björn Borgs mest kände rival

John Patrick McEnroe Jr. född 16 februari 1959 i Wiesbaden, Västtyskland är en pensionerad amerikansk tennisspelare, som ofta anses vara den största i sportens historia. Han var känd för sin skotteknik och särskilt sin volley, såväl som hans konfronterande beteende på courten som ofta gjorde att han hamnade i trubbel med domare och tennismyndigheter. Wimbledon 1980 anses av många som en av de största matcherna i historien. Rivaliteten hade kokat länge och i finalen slog Björn Borg John McEnroe med1-6, 7-5, 6-3, 6-7 (16-18), 8-6 för att vinna matchen. Det ansågs vid den tiden som den största matchen som någonsin spelats.

En historisk tennismatch

McEnroe uppnådde rankningen nummer 1 i både singlar och dubblar, avslutade sin karriär med 77 singlar och 78 dubbeltitlar. Det är fortfarande de högsta sammanlagda totalen av “Open Era”. Han vann sju Grand Slam-titlar (även kallade Majors), bland annat fyra US Open-titlar och tre Wimbledon-titlar, och nio Grand Slam-dubbeltitlar. Det skulle dröja ytterligare 28 år innan Wimbledon-finalen 2008 mellan Roger Federer och Rafael Nadal skulle konkurrera mot matchen som den största någonsin. Om du funderar på att uppdatera din tennisgarderob i sommar så finns med mängder med rabatter på kampanjjakt.se. Grymma skor, skjortor, shorts, rackets och bollar. Allt du behöver för att återuppleva drömmatchen som alla pratade om då och har gått till historien som också en av de stiligaste.

McEnroe bidrog till fem Davis Cup-titlar för USA och tjänstgjorde senare som lagkapten. Han har varit aktiv efter pensionering, och tävlar ofta om seniorevenemang på ATP Champions Tour. Under många år har han också arbetat som tv-kommentator under majors. McEnroe är även känd för att spela sig själv i flertalet tv-serier och filmer Anger Management och CSI:NY. Tennisspelarna Björn Borg och John McEnroe spelade mot varandra 14 gånger på den regelbundna touren och totalt 22 gånger, med sin rivalitet på courten framhävd av sina kontrasterande temperament och stilar. Borg var känd för sin coola och känslomässiga upplevelse på courten, medan McEnroe var känd för sina raseriutbrott på sidlinjen.

En fullsatt stadion

Deras rivalitet varade mellan 1978 och 1981, varvid varje spelare vann sju gånger mot den andra. På grund av deras kontrasterande personligheter beskrivs deras rivalitet som “Fire and Ice”. Men rivaliteten verkar fortsätta även efter att båda lagt skorna på hyllan för längesen. Den fortsätter nu på vita duken då där de skildrar just finalen vid Wimbledon 1980 och McEnroe uppskattar inte vissa delar av filmen. Han kallar den för påhitt!

Comments are closed.
lighthouse