Tennisfilmen Borg

Tennisfilmen Borg

En mycket omtalad biofilm på senare tid handlar om den svenske tennisstjärnan Björn Borg. Det är en dramadokumentär som riktar in sig på ett ganska ovanligt fokus. Denna typ av filmer brukar ha lite olika infallsvinklar men här dramatiserar manusförfattaren och regissören på en historisk duell som utgångspunkt. Därifrån dras paralleller och trådar om Borgs fantastiska karriär. Den danske regissören Janus Metz väver garnet skickligt ur det manus som skrivits av svensken Ronnie Sandah. De mest trovärdiga inslagen i filmen står nog huvudrollsinnehavaren, Sverrir Gudnason, för när han gestaltar Björn Borg föredömligt, Shia LaBeouf som spelar John McEnroe och Stellan Skarsgård som gör Lennart Bergelin (Borgs tränare) gör även de sina roller på ett makalöst bra sätt. Filmen hade premiär under september 2017 och mottogs med både ris och ros. Mest kritik kom från John McEnroes håll då han menade att mycket hade hittats på och bedömde filmen som dålig i helhet. Borg själv hade några invändningar och ansåg att man borde kontaktat honom för synpunkter innan inspelningen började.

Som en vilande vulkan

Borg tycker att han framställs som en dyster person vilket han menar är fel. Borg var mycket fokuserad på sin tennis vilket bland annat Bengt Grive framhöll i sina kommentarer på tv. Kanske är det denna koncentration som ger ett intryck av tungsinthet. Det var Lennart Bergelin som tutade i Borg att hålla inne med känsloyttringar vilket ledde till den personlighet som av många bedömts likna ett isberg. Sverrirs rolltolkning ger sken av att Björn hade en inneboende energi som en tryckkokare där ångan bara kom ut som små puffar. Vidare menar Borg att det fanns en hel del sköna och roliga historier i hans möten med McEnroe som kunde kommit i ljuset om regissören hade tagit kontakt innan manus slutfördes. Ändock ger Borg filmen ett högt betyg. Som extra krydda har hans egen son Leo varit med där han spelat sig själv. Detta är första svenska filmen att någonsin gestalta en stor svensk idrottsstjärna och kanske kan det komma fler av det här slaget. Vi har en hel del av världens främsta som gjort stora avtryck, som exempelvis Ingemar Stenmark och Zlatan Ibrahimović.

Träffade inte bara tennisbollen

Även om Björn Borgs liv med tennisen var hans största kärlek då så hade han flera kvinnor både under och efter sin karriär. Att han dejtade tennisspelande tjejer är inte så konstigt, först Helena Anliot och sedan den mer kända, rumänskan Mariana Simionescu. Giftermål blev det fråga om med fotomodellen Jannike Björling och med henne fick han sonen Robin. Äktenskapet varade bara i 3 år. Sonen Leo föddes år 2003 med ytterligare en tennisstjärna som mamma, Patricia Tarabini. Däremellan hade Borg ett stormigt förhållande med italienska artisten Loredana Berté som nyligen deklarerat att i en kommande bok skall hon redogöra för relationen med Björn Borg som hon menar var hennes livs största misstag. När man ser tillbaka på Björns alla kärleksaffärer kanske du också blir sugen på ett förhållande som håller, på match.com kan du hitta en dejt som passar dina preferenser. Man behöver inte vara tennisproffs för att hitta en partner. Det räcker att vara bäst inom sitt eget område, att vara sig själv.

Comments are closed.
lighthouse