Björn Borg – en svensk tennislegend

Björn Borg – en svensk tennislegend

Björn Borg är en levande legend inom svensk (och internationell) tennis, och en av de främsta idrottarna genom tiderna. Han vann elva singeltitlar i Grand Slam-turneringar mellan 1974 och 1981. Av dessa var fem raka vinster i Wimbledon, och fyra raka i Franska öppna (sex totalt). Trots att han lade karriären på hyllan för gott år 1993 ligger han fortfarande på sjätteplats (delad med Rod Laver) på listan över flest antal vunna GS-titlar för herrar. Något annat som Borg för alltid kommer att bli ihågkommen för är att han är en av bara elva spelare (mellan 1925 och 2009) som har lyckats vinna singeltiteln i Franska öppna och i Wimbledon samma år. En anledning till att detta är så imponerande är att de två banorna har mycket olika underlag (grus i Paris och gräs i Wimbledon) och således kräver olika tekniker och egenskaper för att vinna.

Några av Borgs kanske starkaste egenskaper som tennisspelare var att han var stark och snabb, och således klarade av att täcka hela tennisbanan. Detta var sannolikt till stor del tack vare att Borg lade ner mycket tid på löpträning, vilket självklart förbättrade hans kondition och uthållighet på banan. Något annat som kännetecknade Borg på planen var det lugn som han vidhöll genom hela matchen, även när han var i ett svårt underläge. Det ledde till att han fick smeknamnet ”Ice Borg” av kommentatorerna. Detta var dock inte ett lugn som kom naturligt för Borg – tvärtom hade han fått kämpa för det. När han spelade som junior kunde han ofta visa sitt humör på ett häftigt sätt på banan, vilket till slut ledde till att han blev avstängd i sex månader. Det var efter detta som Borg bestämde sig för att behärska sitt humör, och det gjorde honom sannolikt till en bättre tennisspelare; hans koncentrationsförmåga är lika välkänd som hans snabbhet och rörlighet.

För de nya generationerna är Björn Borg dock lika känd för sina kalsonger som för sina prestationer som tennisspelare. Hans modevarumärke har blivit minst sagt lukrativt, och andra idrottsprofiler, som Zlatan, har följt i hans fotspår. Om du själv har en idé till ett modevarumärke eller en kalsongdesign som du tror kan konkurrera med Björn Borg och Zlatan, ska du se till att trycka upp märket på så många saker du kan. Nyckeln för att det ska bli framgångsrikt är nämligen att märket syns så mycket som möjligt, så att folk känner igen det.  På Printer.se kan du till exempel beställa tygkassar med tryck, som du kan ge till kunderna med dina första köp. På det sättet får du gratis reklam när de använder tygkassen.

Du kan också behöva all hjälp du kan få i form av sådan marknadsföring, eftersom Borg hade en stor fanbas att luta sig mot när han startade sitt klädesvarumärke. Faktum är att Borg var en av de första tennisspelarna som verkligen idoliserades och hade fans i form av (framförallt) tonårsskaror som väntade utanför banorna och hotellen för att få se sin idol. Borg var därför också en av de första spelarna som fick poliseskort till banan när han skulle spela i internationella matcher.

Comments are closed.
lighthouse