En tennisspelares kläder och utrustning

En tennisspelares kläder och utrustning

Tennis kan vid första åtanke tyckas vara en sport som inte kräver särskilt mycket utrustning – allt man behöver är ju en racket. Eller? Sanningen är att medan racketen visserligen är den viktigaste delen av en tennisspelares utrustning, spelar allt från skorna till huvudbonaden roll för en tennisspelares prestation, och är således en viktig del av spelarens kläder och utrustning.

Ett exempel på hur kläder kan påverka hur tennisspelaren spelar är de kepsar eller skärmmössor som tennisspelare ofta bär. Syftet med dessa är naturligtvis att skydda ögonen från solen, så att spelaren hela tiden ska kunna hålla ögonen på bollen; det är ju svårt att träffa bollen om man inte kan se den för att man måste kisa mot solen.

Ytterligare ett exempel på hur viktig resten av spelarens kläder är för hens prestation är skorna. En tennisspelare måste kunna röra sig snabbt i sidled för att kunna fånga bollar, och det innebär att skorna måste ha bra grepp på spelplanens underlag och vara uppbyggda för att ge fötterna stöd i dessa plötsliga rörelser. Det kan vara värt att satsa på de lite dyrare modellerna, eftersom dessa vanligtvis tål mer slitage och har bättre dämpning i sulorna. När det gäller underlaget beror skovalet på om man enbart ska spela inomhus, eller om man ibland kommer att spela utomhus, på en grusbana. I det förstnämnda fallet passar en så kallad all court-sula bra under skon, men om man ska spela på grus ger denna sko inte tillnärmelsevärt lika bra grepp som en grussula. Det är med andra ord denna typ av sko man ska välja om man kommer att spela utomhus.

Ett tips när du ska köpa kläder och skor till ditt tennisspelande är att handla online. Då får du dels tillgång till ett betydligt större utbud, dels till bättre priser än i fysiska butiker. En bra webbutik för friluftskläder är till exempel Fritidsfabriken.se, som har ett brett utbud av kläder som passar för tennis och en mängd andra sportiga aktiviteter.

Valet av racket är dock det man ska lägga längst tid och mest möda på, eftersom racketen som sagt är den mest avgörande delen av utrustningen. När det gäller racketvalet är det framförallt tre faktorer man tittar på: rackethuvudet, racketvikten och greppstorleken. Rackethuvudet finns i fyra olika storlekar: midsize, midplus, oversize och super oversize, där super oversize (så som namnet antyder) är den största. Generellt kan sägas att man bör välja en större racket om man är nybörjare, eftersom den ger större träffyta och mer kraft i slagen. Ju mer skicklig man blir, desto mindre racketar kan man välja, eftersom man då har tekniken som krävs för att själv generera kraft i slagen, och man får bättre precision med en mindre racket. Racketvikten brukar även den hänga samman med spelarens nivå, då nybörjare ofta föredrar racketar som är tunga framtill, medan mer erfarna spelare hellre väljer en racket där vikten är jämnt fördelad. Det beror återigen på att en huvudtung racket genererar mer kraft, medan en huvudlätt racket ger mer precision. Slutligen ska man tänka på racketens greppstorlek, och här handlar det helt enkelt om hur lång man är – det bästa är att fråga personalen i en sportbutik för att få hjälp.

Comments are closed.
lighthouse