Om tennisturneringen Wimbledon

Om tennisturneringen Wimbledon

 

Det finns i dag fyra stycken Grand Slam turneringar i tennis och den absolut äldsta är den som hålls varje år i London, England och går under namnet Wimbledon. Tävlingen avgörs på gräs under månaderna juni och juli och hölls för första gången redan år 1877, under den tiden följdes turneringen av ett par hundra åskådare. I dag så följer runt en halv miljon tittare turneringen både på plats men också via TV.

Organisationen bakom turneringen heter All England Lawn Tennis and Croquet Club och de har även ett samarbete med tennisförbundet i England. Tennisklubben har i stort sett funnits sedan turneringen inleddes.

År 1877 anordnades det allra först mästerskapet i Wimbledon och då var det en singelturnering för herrar. Tävlingen vanns av Spencer Gore och själva finalen hade runt 200 åskådare. År 1884 så anordnades den första turneringen för damer och även för dubbel. Damtävlingen vanns av Maud Watson.

Tennisen växte enormt under 1800-talets slut och turneringen spelades utan avbrott under resten av 1800-talet. Under 1900-talet hölls den på All England Clubs egna gräsplaner just i Wimbledon, dock med uppehåll i samband med första världskriget 1915 till 1918 och andra världskriget 1940 till 1945. När man började turneringen spelade man på Worple Road men år 1922 gjorde man en flytt till det som heter Church Road.

Redan när turneringen började 1877 så hade man två system, en vid namnet All Comers Round, där den som var regerande mästare bara spelade en match för att få möjlighet att försvara sin titel, och så fanns det även Challenge Round, där resterande spelare fick spela kvalomgångar för att kunna få chansen att möta den regerande mästaren. År 1922 så avskaffades dessa system och den som då stått längst som mästare i följd var William Renshaw, han hade vunnit sex år i rad mellan åren 1881 och 1886. Sex år i rad har senare även Martina Navratilova gjort mellan åren 1982 och 1987 och fem år i rad lyckades Laurie Doherty med mellan 1902 och 1906, Suzanne Lenglen mellan 1919 och 1923, Björn Borg mellan 1976 och 1980 och senast Roger Federer mellan 2003 och 2007.

Just under denna turnering spelades dessutom den längsta tennismatchen någonsin; det var år 2010 och mellan Nicolas Mahut från Frankrike och John Isner från USA. Slutresultatet blev 6-4, 3-6. 6-7, 7-6 och hela 70-68 i avgörande set, vann gjorde Isner. Matchen fick spelas i fler än tre dagar och med en speltid på hela 11 timmar. Det kan inte vara så kul att förlora en sådan match. Långa matcher har spelats tidigare, men detta var innan man införde tiebreak i de första seten. År 1970 så infördes tiebreak i alla set, utom just det sista och avgörande.

Comments are closed.
lighthouse