Om tennisturneringen US Open

Om tennisturneringen US Open

 

En annan klassisk tennisturnering som också räknas med i Grand Slam är den som spelas i New York, USA och heter US Open. Här spelar man utomhus på hard court på arenan Flushing Meadows som ligger i stadsdelen Queens och den går av stapeln i september årligen. Den första turneringen hölls år 1881 men då var den enbart för herrar, 1887 så gick den första turneringen för damer.

I månadsskiftet mellan augusti och september 1881 så spelades de första mästerskapen nationellt i USA och hette då US Lawn Tennis Championship, och spelades med herrar som var medlemmar i klubbar från US National Lawn Tennis Association, det var även de som anordnade tävlingen. Då spelades turneringen på gräs vid Newport Casino ute vid Rhode Island. Vinnare i den första turneringen var en 19-åring vid namn Richard Sears som kom från Boston. Inte nog med att han vann den första turneringen utan han vann i ytterligare sex år på raken efter detta. Åren mellan 1884 och 1912 så spelade bara vinnare en match mot en utmanare av titeln, denna utmanare utsågs genom matcher i Challenge Round, precis som i Wimbledon.

År 1915 så flyttade man herrturneringen till West Side Club och dess anläggning vid det som heter Forest Hills, i Queens, New York och här spelade man turneringen fram till 1977 då man flyttade till Flushing Meadows som ligger nära Manhattan. Här finner man en helt ny anläggning med hela 25 banor och med ett underlag av akryl och dess Centre Court, där alla huvudmatcher spelas, har rum för hela 20 000 åskådare och går under namnet Arthur Ashe Stadium.

Bland svenskar som varit uppe i toppen av världstennisen kan till exempel Björn Borg nämnas. Han vann dock aldrig US Open, detta trots att han spelade hela fyra finaler. Mats Wilander däremot blev den första svensk att vinna denna turnering 1988, efter att ha besegrat Ivan Lendl i finalen. Åren 1991 och 1992 så vann Stefan Edberg US Open efter att 1991 ha slagit Jim Courier i tre raka set i finalen, Edberg förlorade endast 6 game på hela matchen. År 1992 besegrade han Pete Sampras i finalen efter att ha förlorat första set, men därefter vann han de nästföljande tre seten och således hela turneringen.

Comments are closed.
lighthouse