Franska öppna mästerskapen

Franska öppna mästerskapen

 

Den tredje Grand Slam turneringen spelas i slutet av maj och i början av juni och går under namnet Franska öppna mästerskapen och kallas även för Roland Garros som också arenan heter där turneringen spelas. Denna turnering spelas på grus och har anor från slutet av 1800-talet, år 1891 för att vara exakt.

Första gången turneringen spelades, 1891, var det endast herrar som spelade och den pågick under en dag på anläggningen ile de Puteaux inne i Paris. Då spelade bara herrar som var födda i Frankrike eller som tävlade för en fransk förening. Inte förrän 1925 fick utländska spelare delta i turneringen. Den första tävlingen för damer hölls 1897 och Adine Masson vann denna. En britt som spelade för en fransk förening vann den första tävlingen för herrar och han hette H. Briggs.

Den nya stadion, Roland Garros, där man spelar i dag uppfördes 1928 och hade då plats för runt 8 000 åskådare. Den första matchen på dess centre court gick mellan Miss Bennett och Madame Lafaurie. När andra världskriget kom så gjorde turneringen ett uppehåll. År 1968 blev turneringen en så kallad open vilket innebar att både proffs och amatörer fick spela.

I början av 1900-talet så vann Max Decugis denna turnering hela åtta gånger, han vann även dubbelturneringen tio gånger med Fifi Germot. Jack Crawford från Australien blev 1933 den första icke-fransman som vann turneringen sedan 1891. Svenske Björn Borg vann hela sex titlar mellan 1974 och 1981, och 1982 vann helt överraskande Mats Wilander, denne Wilander vann sedan turneringen ytterligare två gånger. Dock vann aldrig Stefan Edberg franska öppna, men nådde final 1989 där Michael Chang blev dennes överman.

Comments are closed.
lighthouse